Jauns uztura virziens – fleksitārisms. Zini, ko ēd!

Jauns uztura virziens – fleksitārisms. Zini, ko ēd!

Fleksitārisms ir salīdzinoši jauns jēdziens, kas pēc savas būtības apzīmē elastīgu pieeju veģetārismam. Daudzi pasaulē atzīti eksperti šo jau novērtējuši kā lielisku kompromisa risinājumu tiem, kuri ikdienā cenšas domāt dabai draudzīgi, tomēr uzturā vēlas lietot arī gaļas produktus, lai efektīvi nodrošinātu organismu ar visām nepieciešamajām barības vielām. Fleksitārieši uzturā lieto daudz augļu un dārzeņu, pākšaugus un graudaugus, taču viņi ēd arī gaļu – tieši tik daudz un tik kvalitatīvu, lai veselībai tā nāktu par labu. Arī "Rēzeknes gaļas kombināts" nu ir kas piedāvājams šī uztura virziena piekritējiem.

Jauna produktu līnija
"Rēzeknes gaļas kombināts" nemitīgi seko līdzi patērētāju ēšanas paradumu izmaiņām un globālajām tendencēm, allaž piedomājot, lai pircējs veikala plauktos var atrast tieši to, ko meklē. Tāpēc šī gada pavasarī uzsākta jaunas produktu līnijas ražošana ar zīmolu "Rāznas". Šie produkti ir izstrādāti, vadoties pēc jaunākās diētu tendences pasaulē – fleksitārisma. "Rāznas" produktu sastāvā pievienotas zirņu olbaltumvielas. To ieguvei izmantoti malti zirņi no bioloģiskajām Latvijas saimniecībām. Tieši zirņu olbaltumvielu pievienošana produkta sastāvam produktus padara par lielisku izvēli ne tikai fleksitāriešiem, bet visiem patērētājiem, kuri ir novatoriski un seko līdzi veselīga dzīvesveida tendencēm.

Kāpēc tas ir veselīgi?

Kā zināms – olbaltumvielas jeb proteīns ir viena no svarīgākajām uzturvielām. Zirņos ir dabīgs, kvalitatīvs augu izcelsmes proteīns ar augstu bioloģisko vērtību (satur visas neaizvietojamās aminoskābes), zemāku kaloriju saturu, jo sastāvā maz tauku. Tie sniedz neitrālu garšu un uzlabo struktūru, tāpēc tieši zirņi ir piemēroti dažādu pārtikas produktu olbaltumvielu satura palielināšanai.

Arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis uzsver, ka ir būtiski uzturā lietot iespējami daudzveidīgākus produktus: "Vienmēr esmu uzskatījis, ka viens no būtiskākajiem nosacījumiem veselīgā uzturā ir daudzveidība produktu izvēlē un mērenība to patēriņā. Šobrīd pasaulē valda pozitīva tendence arvien vairāk aizdomāties ne tikai par savu veselību, bet arī apkārtējo vidi, tāpēc veikalu plauktos ir nopērkams arvien plašāks sortiments ar kvalitatīviem un veselīgiem produktiem. Uzskatu, ka Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem ir būtiski savā ēdienkartē iekļaut arī gaļu, jo tajā ir mums tik nepieciešamie B grupas vitamīni, īpaši B12, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos, un tādas svarīgas minerālvielas kā dzelzs, kas nepieciešams hemoglobīna sintēzei, un cinks. Pozitīvi, ja ir iespēja izvēlēties kvalitatīvākus gaļas produktos, kuru sastāvā nav pārāk daudz sāls un konservantu."

Visam savs laiks

Interesanti ir atskatīties arī vēsturē – "Rēzeknes gaļas kombināta" tehnologi uzņēmuma 20 gadu pastāvēšanas periodā allaž skrējuši laikam pa priekšu. 2007. gadā pircējiem tika piedāvāti pirmie produkti bez E vielām (bez garšas pastiprinātājiem un krāsvielām), taču sabiedrība vēl nebija šādiem produktiem gatava un pieprasījums bija mazs. Tobrīd šie produkti tika izņemti no sortimenta, secinot, ka cilvēkiem patīk krāsu un garšu ziņā klasiski gaļas izstrādājumi. Tikai 2013. gadā, kad veselīgo produktu tēmu aktualizēja Latvijas ārstu biedrība un sabiedrības interese par veselīgākiem produktiem arvien palielinājās, "Rēzeknes gaļas kombinātā" tika izstrādāta bērnu cīsiņu recepte, kas atbilst "Zaļās karotītes" prasībām un ir bez E vielām, samazinātu sāls saturu. Minētais produkts joprojām ir pieprasīts un nu jau ieņēmis stabilu vietu veikalu plauktos.

Vai fleksitārisms ir uz palikšanu?

Brēmanis uzskata, ka tendence izvēlēties veselīgāku, vietējas izcelsmes un kvalitatīvu pārtiku ir pozitīva: "Nav lielas nozīmes, kādā vārdā mēs to nosaucam, taču kopumā fakts, ka cilvēki arvien vairāk piedomā pie tā, ko liek uz sava šķīvja, ir tikai apsveicams. Tas jo īpaši svarīgi ir šobrīd, kad daudzi cilvēki ikdienā strādā no mājām, turpat māca arī bērnus, tāpēc nereti tiek aizmirsts par pietiekami ilgām fiziskām aktivitātēm, kas, protams, būtu jāveicina. Šādos apstākļos ir būtiski gādāt par veselīgu ēdienu, kas nodrošina organismu ar vajadzīgākajām barības vielām, neveicinot aptaukošanos. Galu galā arī vasaras sezonas tuvošanās allaž atgādina, cik patīkami ir būt labā formā un justies labi."

Savukārt "Rēzeknes gaļas kombināta" eksperti cer, ka šoreiz nav skrējuši pārāk ātri pa priekšu kopējām tendencēm, izstrādājot "Rāznas" produktu līniju. Šobrīd analoga produkta Latvijas tirgū vēl nav, taču pircēji tiek aicināti nobaudīt jaunas garšas. Produktu sastāvā esošie zirņi no Latvijas saimniecībām ir ar neitrālu, bet interesantu garšu, un palielina produkta uzturvērtību. Veikalu tīklu pārstāvji jau šobrīd ir izrādījuši vēlmi savā sortimentā iekļaut "Rāznas" produktu līniju, tāpēc nu atliek vien gaidīt patērētāju vērtējumu.

Raksts

SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” sīkdatņu izmantošanas politika

SIA Rēzeknes gaļas kombināts tīmekļa vietnē www.rgk.lv (turpmāk “Vietne”) tiek izmantotas sīkdatnes.

Kas ir sīkdatnes?

Sīkdatnes (cookies) ir tīmekļa servera nosūtīta neliela teksta virkne klientam (parasti tīmekļa pārlūkprogrammai), kura tiek saglabāta lietotāja datorā neliels fails. Sīkdatnes atvieglo mājaslapas izmantošanu, sīkdatņu ir iespējams atslēgt, tomēr tas nav ieteicams, jo tas var samazināt vietnes izmantošanas iespējas. tai skaitā sīkdatnes var atcerēties Jūsu iestatījumus vai padarīt vietnes lietošanu ērtāku.

Papildu informāciju par sīkdatnēm, kā arī to, kā tās iespējams pārvaldīt vai izdzēst, varat iegūt tīmekļa vietnē: www.aboutcookies.org. Izmantojot sīkdatnes tiek apkopo informācija par vietnes skatījumu skaitu, ilgumu un skatītākajām sadaļām.

Kāpēc mēs izmantojam sīkdatnes?

Mēs Vietnē izmantojam sīkdatnes, lai maksimāli optimizētu mūsu Vietnes darbību. Mēs izmantojam sīkdatnes šādiem mērķiem:
• Vietnes ērtai un drošai funkcionēšanai;
• apmeklējuma statistikas veidošanai.

Vietnei saistībā ar apmeklējumu uzglabāt informāciju par:
• Piekļuves datiem (piem., IP adrese ierīcei, no kuras notiek piekļuve, piekļuves laiks);
• Izmantotās tīmekļa pārlūkprogrammas veidu;
• Demogrāfiskajiem datiem (vecuma grupa, dzimums);
• Vietnes apmeklējumu (piem., kādas sadaļas apmeklētas, par kādiem produktiem izrādīta interese).
Sīkdatnes tiek izmantotas analītiskiem mērķiem nevis, lai identificētu kādu personiski.





Tiesiskais pamats

Ja apmeklējot Vietni lietotājs akceptē sīkdatnes, tad sīkdatņu izmantošanas tiesiskais pamats ir lietotāja piekrišana, kuras ietvaros lietotājs apstiprina, ka ir iepazinies ar informāciju par sīkdatnēm, to izmantošanas nolūkiem un gadījumiem.

Vietnes izmantotās sīkdatnes

Līdz ar mūsu Vietnes apmeklējuma sākumu, var tikt radītas ilgtermiņa sīkdatnes, kas paliek spēkā esošas un netiek dzēstas arī pēc Vietnes apmeklējuma beigām, vai īstermiņa (sesijas) sīkdatnes, kas beidz darbību vai tiek dzēstas pēc Vietnes apmeklējuma beigām. Visas mūsu radītās sīkdatnes var iedalīt arī šādās grupās:

• Izvēlnes sīkdatnes- kuru izvietošana lietotāja ierīcē ir iespējama tikai pēc tam, kad ir saņemta lietotāja piekrišana. Lietotājs var paust savu piekrišanu, nospiežot “Piekrītu visam” pogu uznirstošajā sīkdatņu paziņojuma logā. Vai izvēlēties konkrētas sīkdatnes un nospiežot pogu “Saglabāt” (piemēram, sīkdatne allowCookies).

• Funkcionālās sīkdatnes- kas ir nepieciešamas mūsu Vietnes darbībai; bez šādām sīkdatnēm nevarētu notikt sadarbība starp lietotāja ierīci un mūsu Vietni (t.i., tīmekļa pārlūkprogramma nevarētu piekļūt mūsu Vietnes saturam), kā rezultātā tiesiskais pamats datu apstrādei ir līgumsaistību izpilde ar lietotāju un mūsu leģitīmo interešu nodrošināšana, piemēram, saglabāt pierādījumus, ja ir notikusi ļaunatūru izplatīšana u.tml.;

• Analītiskās sīkdatnes- informē mūs par to, vai lietotājs ir jau iepriekš bijis mūsu Vietnē. Šādas analītiskās sīkdatnes palīdz mums veikt lietotāju skaita uzskaiti un viņu apmeklējumu biežumu. Mēs izmantojam Google Analytics piedāvāto tīmekļa analītisko pakalpojumu. Google apkopotā informācija tiek nodota un uzglabāta pie Google. Vairāk par “Google Analytics” pakalpojuma sniegšanas noteikumiem var uzzināt vietnē http://www.google.com/analytics/terms/us.html. (Sīkdatņu piemēri:_utma – izvietojas uz 2 gadu termiņu; _gid – izvietojas uz 24 stundu termiņu;_gat – izvietojas uz 1 minūti.)

• Mārketinga sīkdatnes- ļauj mums uzzināt, vai lietotājs jau ir redzējis konkrēto reklāmu vai konkrētās reklāmas veidu, un cik laika ir pagājis kopš tā brīža. Mēs varam izmantot citas personas izveidotās sīkdatnes, lai mēs varētu piedāvāt īpaši lietotājam adresētu reklāmu (Facebook, Google). Tās tiek izmantotas arī, lai lietotājs varētu redzēt noteiktas reklāmas tikai konkrētu daudzumu reižu un lai palīdzētu izvērtēt reklāmas efektivitāti.

Atteikšanās no sīkdatnēm

Daudzas tīmekļa pārlūkprogrammas ir ieprogrammētas tā, ka tās automātiski apstiprina sīkdatnes, it sevišķi, ja tās ir obligātās sīkdatnes un bez to izvietošanas lietotāja galiekārtā nav iespējama Vietnes darbība. ja lietotājs atsakās vai bloķē sīkdatnes vai izmanto citas līdzīgas tehnoloģijas, tad atsevišķas Vietnes funkcijas var būt lietotājam nepieejamas vai arī tās varētu darboties ne tik efektīvi. Lietotājs var pieprasīt, lai mēs dzēšam datus par lietotāju, kas ir ievākti un apstrādāti ar sīkdatņu palīdzību, rakstot uz e-pasta adresi rgk@rgk.lv Šie dati tiks dzēsti ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc attiecīga pieprasījuma nosūtīšanas uz iepriekš norādīto e-pasta adresi, ja būs iespēja identificēt konkrēto lietotāju un uz to attiecināmos datus.
Vairāk informācijas par sīkdatņu dzēšanu, kā arī cita noderīga informācija saistībā ar sīkdatnēm ir atrodama vietnē: http://www.allaboutcookies.org/.


Papildus informācija par sīkdatnēm

Uzņēmums var grozīt šo Sīkdatņu izmantošanas politiku. Uzņēmums informēs lietotājus par izmaiņām, publicējot jauno Sīkdatņu politikas versiju kopā ar datumiem, kad veiktas izmaiņas. Lietotājs apzinās, ka, turpinot izmantos Vietni pēc izmaiņu veikšanas Sīkdatņu politikā, lietotājs akceptē šīs izmaiņas. Ar papildus informāciju pār pārzini un personas datu apstrādi aicinām iepazīties tīmekļvietnes sadaļā Privātuma politika.


Redakcija 7.03.2021